22 Aug 2015

Udang palsu pula dijual

Beijing: Boleh dikatakan setiap hari ada saja barangan pengguna palsu dikeluarkan usahawan di China.


Yang terbaru, udang segar palsu.


Media tempatan kelmarin melaporkan, wujud taktik kotor dilakukan penjual udang di pasar di negara itu supaya barangan dagangan mereka kelihatan segar dan gemuk.

Untuk menghasilkan udang seperti itu, pedagang dikatakan menambahkan gelatin ke dalam badan undang berkenaan.

Seorang penduduk di Whenzhou baru-baru ini menunjukkan udang yang dibelinya didapati lebih banyak berisi gelatin daripada isi udang.

Dia menyebarkan perbuatan pedagang itu dan memuat naik gambar udang yang dibelinya di laman sosial Weibo.

Gambar berkenaan menunjukkan isi udang itu seperti jeli walaupun kulitnya asli.

Tindakannya mendorong agensi pemeriksaan ubat, makanan dan minuman China melancarkan serbuan dan pemeriksaan di beberapa pasar di seluruh China. - Agensi

- See more at: 

Vijay kecewa filem Puli ‘bocor’

CHENNAI - Aktor terkenal dari selatan India, Ilayathalapathy Vijay kecewa apabila video eksklusif filem terbarunya, Puli yang akan menemui peminat pada penghujung September ini ‘bocor’ tanpa pengetahuan krew produksi.

Menurut portal Bollywood Life, Vijay juga tertekan apabila beberapa poster filem tersebut telah dikeluarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Video sepanjang 18 minit itu telah dimuat naik oleh individu yang tidak dikenali ke laman sosial YouTube yang juga telah menceritakan plot filem bajet terbesar di India itu.

Kini, rata-rata orang sudah mengetahui jalan cerita filem yang sedang dinanti-nantikan itu, kerana sebelum ini pihak produksi termasuk Vijay sendiri enggan bercerita tentang filem berkonsepkan fantasi, cinta dan sejarah itu.

Sebelum ini, trailer Puli yang baru ditayangkan beberapa bulan lalu telah ditonton lebih tujuh juta peminat di seluruh dunia.

“Saya berasa kecewa dengan insiden ini, kami telah bekerja keras untuk filem ini dan mahu memberi kejutan besar kepada semua peminat, namun ada pula ‘pengkhianat’ dalam kalangan kami yang sanggup melakukan perbuatan ini.

“Kami sudah membuat laporan polis dan berharap dapat menangkap mereka yang melakukan perbuatan tidak bermoral ini,” kata Vijay kepada sumber yang enggan dikenali.

Sementara itu, pengarah filem Puli, Chimbudeven berkata, video tersebut sepatutnya dikeluarkan pada tarikh lain bulan depan, beberapa hari sebelum tayangan Puli, namun pihak tidak bertanggungjawab tanpa mendapatkan kebenaran telah bertindak menyebarkannya di laman sosial.

Puli yang turut dibintangi Shurti Hasan, Hansika Motwani, Sri Devi dan watak antoganis adalah Sudeep. Filem itu juga akan dikeluarkan dalam tiga bahasa lain termasuk Hindi dan Telugu.

Tambah wang kertas RM10 di mesin ATM

KUALA LUMPUR 16 Ogos - Pihak bank ti­dak akan mengalami sebarang kerugian sekiranya menambah jumlah wang kertas RM10 di dalam mesin pengeluaran wang automatik (ATM) malah dapat meningkatkan keyakinan pelanggan terhadap sistem bank di negara ini.
Azih Muda

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Azih Muda berkata, perkara tersebut diharap akan menerima maklum balas positif daripada institusi bank demi kebaikan semua lapisan masyarakat.

“Sebelum ini CUEPACS pernah melontarkan pandangan yang sama, namun tiada sebarang tindakan diambil oleh pihak yang berkenaan, seolah-olah suara rakyat tiada erti dan tidak didengari.

“Saya sangat bersimpati dengan sesetengah pengguna yang mengalami kesulitan untuk mengeluarkan wang tunai memandangkan jumlah simpanan tidak melebihi RM50 pada waktu itu,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Mingguan Malaysia hari ini menerusi ruangan Awang Selamat berkongsi kisah empat beranak iaitu suami, isteri dan dua anak kecil menaiki motosikal meredah hujan untuk ke bank bagi mengeluarkan wang tunai menerusi mesin ATM, baru-baru ini.

Malangnya, si suami merasa amat kecewa apabila mesin ATM itu tidak mempunyai wang kertas RM10 sebaliknya hanya boleh mengeluarkan wang kertas RM50 sedangkan baki simpanannya tidak mencukupi.

Sementara itu, Timbalan Pre­siden Gabungan Persatuan-persa­tuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, adalah wajar sekiranya pihak bank menambah jumlah wang tunai kertas RM10 bagi mengelakkan sebarang kesulitan dialami masyarakat.

Beliau berkata, kebiasaannya pengguna akan mengeluarkan wang mengikut keperluan, namun kekurangan RM10 memaksa mereka mengambil wang melebihi yang sepatutnya.

“Masalah ini perlu diberi perhatian yang serius sekiranya mahu menggalakkan orang ramai menggunakan mesin ATM. Kesulitan yang dialami mungkin menjejaskan penggunaan mesin ATM dalam kalangan masyarakat.

“Selain itu, sekiranya jumlah wang kertas RM10 ditambah dalam mesin ATM, kesukaran masyarakat khususnya golongan berpendapatan rendah dan pelajar untuk mengambil wang melalui mesin ATM dapat diatasi,” katanya.

- See more at: 

Bersih 4.0 terima dana haram RM30j?

KUALA LUMPUR 21 Ogos – Polis Diraja Malaysia (PDRM) digesa menyia­sat dakwaan penganjur perhimpunan Bersih 4.0 menerima dana daripada sumber haram melebihi RM30 juta untuk diagihkan kepada 100,000 peserta yang disasarkan bagi menyertai perhimpunan ha­ram itu hujung bulan ini

Pengerusi Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO-NGO) Malaysia, Datuk Jamal Md. Yunos mendakwa, pihaknya mendapat maklumat wang dana yang diterima itu dipercayai datang daripada sumber-sumber yang meragukan.

Menurut beliau, dakwaan tersebut timbul berikutan pi­haknya telah mendapat penga­kuan daripada 37 remaja yang telah menerima wang pendahuluan sebanyak RM100 bagi menyertai perhimpunan itu.

“Mereka dijanjikan sebanyak RM300 seorang, manakala bagi ketua kumpulan pula mendapat RM500 jika menyertai perhimpunan selama dua hari itu termasuk makan dan minum empat kali sehari serta pengangkutan percuma yang semua ini memerlukan kos tidak kurang RM30 juta.

“Sebab itu saya minta pihak polis agar menyiasat perkara ini kerana dibimbangi perhimpunan yang dirancang Bersih adalah bertujuan menghancurkan keamanan negara melalui demonstrasi,” katanya dalam sidang akhbar selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, di sini hari ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...