10 Jul 2015

Bukan puting beliung di Miri

Miri: Gambar fenomena puting beliung yang tersebar di laman sosial sejak petang tadi bukan berlaku di Miri seperti yang didakwa segelintir pengguna laman sosial.

Ketua Bomba Zon Miri, Law Poh Kiong, menafikan berlaku puting beliung di kawasan Miri seperti yang tersebar di laman sosial, sebaliknya difahamkan berlaku di Brunei.

"Saya tahu gambar itu sudah tersebar di laman sosial dan tidak tahu apa niat si penyebar berita kerana ia hanya menimbulkan panik dalam kalangan masyarakat.


"Bagaimanapun, angin kencang dan hujan lebat memang melanda bandar raya ini petang tadi," katanya.

Angin kencang dan hujan lebat yang berlaku lebih sejam antara 2 hingga 3.30 petang di bandar raya itu mengakibatkan pokok tumbang di kawasan Holiday Park, Servay Jaya dan Bakam. Namun tiada sebarang tidak diingini berlaku.

Katanya, selain beberapa pokok tumbang di lokasi kejadian, ada beberapa bumbung bangunan yang diterbangkan angin, termasuk atap jejantas pejalan kaki di sekitar bandar raya ini tetapi kejadian tidak serius.

"Setakat ini, tiada kemalangan jiwa yang dilaporkan.

"Keadaan terkawal dan saya mengingatkan orang awam tidak percaya membuta tuli dengan penyebaran gambar mengenai kejadian ini di Internet, sebaliknya berhubung dengan pihak berkuasa terlebih dahulu supaya tidak menimbulkan situasi panik," katanya.

Harian Metro difahamkan, di Kampung Punah, Lawas, beberapa rumah penduduk terjejas apabila atap rumah mereka diterbangkan angin dan pokok tumbangm ketika ribut melanda kawasan berkenaan, petang semalam.


Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 10 Julai 2015 @ 10:56 PM


Suntung Tutuk ( Sotong Tumbuk )

Kali ini aku nak share satu makanan yang cukup popular di Sarawak bila bulan Ramadhan itu Suntung Tutuk adalah makanan sampingan kiranya macam cemilan atau makanan santai.

Jika korang jalan-jalan di kawasan bandar Kuching terutama di pinggir-pinggir jalan di kawasan Perumahan dan Kampung-Kampung. korang dapat lihat sotong yang digantung. Harganya mengikut saiz sotong. Besar saiz sotong harga pun walla juga. Kalau bulan biasa korang memang tak jumpa sotong nie. 

Vedio ni korang lihat cara buat Suntung Tutok..


Bubur Pedas Sarawak

Bubur Pedas merupakan menu wajib ketika bulan puasa dan hanya boleh dinikmati di Sarawak. Bubur Pedas adalah campuran pelbagai jenis sayuran, daging/ayam/perut sapi/kulit sapi, santan,kacang dan paling penting adalah bumbu nya.

Bumbu Bubur Pedas
Bumbu bubur pedas ini diproses dengan cara pengeringan daripada campuran rempah dan beras. Bahan Bahan utama untuk membuat bumbu
1. Beras
2. Kunyit
3. Halia
4. Ketumbar
5. Cili

Kesedapan bubur pedas ini adalah bergantung kepada kualiti bumbu nya. Bagi saya yang minat dengan bubur pedas, saya lebih suka bumbu nya di proses secara tradisional.

Saya pernah terlihat bumbu bubur pedas yang dijual di pasaran halus macam tepung. Bagi saya bumbu seperti itu adalah tidak sesuai untuk dinamakan bumbu sesuai dinamakan tepung rempah. jadi macam tepung kari. Saya bukan hendak mengutuk sesetengah mereka terlebih Kreatif dan terover inovatif. hilang sudah keaslian bumbunya.

cara menyediakan bubur pedas :-
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...