20 Aug 2015

Sekurang-kurangnya 16 maut dalam kejadian letupan bom di Bangkok

BANGKOK: Satu letupan dipercayai berpunca dari sebutir bom meletup di sebuah kuil di tengah-tengah Bangkok pada Isnin, meragut sekurang-kurangnya 16 nyawa dan mencederakan beberapa orang yang lain.

Kejadian berlaku pada pukul 7 malam waktu tempatan (8 malam waktu Malaysia), kata polis Thai.

Menurut Ketua Polis Thailand, sehingga kini disahkan 10 warga Thai, seorang warga China dan seorang warga Filipina maut.

"Jumlah kematian ketika ini seramai 16 orang," kata Prawut Thavornsir kepada AFP

Serangan juga katanya ada kaitan dengan politik dan mencetuskan huru-hara di negara itu.

Namun agensi berita Reuters melaporkan beberapa agensi media tempatan berkata seramai 27 orang terkorban manakala 78 lagi cedera.

Beberapa cebisan tubuh mangsa turut dilihat bertaburan di lokasi kejadian yang berlaku di hadapan sebatang jalan di luar Kuil Hindu Erawan, dalam daerah Chidlom di tengah-tengah ibu kota Thailand itu.

Letupan turut merosakkan beberapa kereta dan motosikal.

Peniaga jalanan di sepanjang jalan itu dipercayai antara mangsa dalam kejadian letupan.

“Saya boleh sahkan ia adalah sebutir bom, namun tidak dapat dipastikan jenis bomnya, kami (polis) sedang menjalankan siasatan,” kata jurucakap polis Leftenan General Prawut Thavornsiri kepada AFP awal kejadian tadi.Angka korban dijangka meningkat dengan ramai yang dilaporkan cedera. - Foto AFP
 
Sementara itu ketika dihubungi Pegawai Perhubungan Keselamatan Kedutaan Malaysia di Bangkok, ACP Fauzi Khan Ismail memaklumkan kepada Astro AWANI jumlah kematian berkemungkinan meningkat berikutan kawasan tersebut adalah pusat tumpuan pelancong.

Menurut Fauzi lagi, maklumat awal kematian berkemungkinan mampu mencecah sehingga 15 orang dengan lebih 70 yang lain cedera.

Dipercayai hanya sebutir daripada tiga bom yang diletakkan berjaya diletupkan.

Menteri Pertahanan Thai, berkata, pengebom mensasarkan warga asing dan cuba menjatuhkan industri pelancongan negara itu. - AP Photo/Sackchai Lalit 

Turut ditutup, kawasan di dalam lingkungan radius 500 meter dari kawasan letupan.
Pihaknya belum dapat mengesahkan sama ada rakyat Malaysia antara mangsa dalam kejadian itu.

Usaha menyelamat kini sedang giat dijalankan oleh pihak berkuasa di kawasan letupan.

Sementara itu Menteri Pertahanan Thai, berkata, pengebom mensasarkan warga asing dan cuba menjatuhkan industri pelancongan negara itu.

"Ia adalah sebuah bom TNT dimana pengebom mensasarkan warga asing dan berhasrat menjatuhkan pelancongan dan ekonomi Thailand," kata Prawit Wongsuwong kepada AFP.

Anifah nafi menerima sebahagian dari dana RM2.6 bilionKUALA LUMPUR: Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman menafikan dakwaan yang mengatakan beliau telah menerima sebahagian dari wang derma politik bernilai RM2.6 bilion yang didakwa dimasukkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Saya tidak terima apa-apa dana dari akaun peribadi YAB Perdana Menteri," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Selain itu, beliau turut memberi amaran kepada Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang supaya berhenti membuat tuduhan tidak berasas terhadapnya kerana beliau tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sekiranya Kit Siang enggan menghentikannya.

"Saya menggesa YB Lim Kit Siang untuk menghentikan sebarang tuduhan salah laku terhadap saya tanpa bukti.

"Saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang sewajarnya jika Lim terus berbuat demikian," kata Anifah lagi.

Media sebelum ini, melaporkan Kit Siang dipetik sebagai berkata, telah menamakan Anifah sebagai antara lapan menteri dan dua timbalan menteri yang menerima sebahagian daripada derma politik berjumlah RM2.6 bilion itu.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu menggesa kesemua menteri dan timbalan menteri itu mengisytiharkan sama ada menerima sebahagian daripada dana tersebut.
 

Bekas PM Korea Selatan masuk penjara kerana dana politik haram

SEOUL: Bekas Perdana Menteri Korea Selatan, Han Myeong-Sook dihukum penjara dua tahun kerana disabitkan kesalahan menerima dana politik secara tidak sah.

Myeong-Sook, 71 tahun merupakan perdana menteri wanita pertama negara itu yang berkhidmat selama setahun bermula pada April 2006.

Pada 2010, beliau dibicarakan atas tuduhan menerima dana secara tidak sah berjumlah 880 juta Won (RM3.1juta) daripada seorangan ahli perniagaan untuk kempen pemilihan presiden pada 2007. Beliau bagaimanapun kalah dalam pemilihan berkenaan.

Myeong-Sook gagal disabitkan kesalahan selepas mahkamah daerah mendapati keterangan ahli perniagaan tersebut sebagai tidak boleh dipercayai. Kes berkenaan kemudiannya dibicarakan di mahkamah tinggi.

Pada 2013, hakim mahkamah tinggi memutuskan Myeong-Sook bersalah dan dihukum penjara dua tahun. Namun bekas perdana menteri itu kemudiannya mengemukakan rayuan di Mahkamah Agung.

Mahkamah Agung antara lain mengekalkan keputusan mahkamah tinggi dan menolak rayuan Myeong-Sook.
 
"Saya tidak dapat menerima keputusan mahkamah dan tetap dengan pendirian sebagai tidak bersalah," kata Myeong-Sook dalam satu kenyataan susulan keputusan Mahkamah Agung. 
 
 http://www.astroawani.com/berita-dunia/bekas-pm-korea-selatan-masuk-penjara-kerana-dana-politik-haram-70648
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...