29 Jul 2015

Mohamed Apandi menggantikan Gani Patail sebagai Malaysian Peguam Negara

Tan Sri Abdul Gani Patail telah dikeluarkan sebagai Peguam Negara Malaysia kerana keuzuran, satu perkembangan yang datang di tengah-tengah siasatan berprofil tinggi yang diketuai oleh Gani pada pelabur negeri bermasalah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang mempunyai juga meletakkan tuduhan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam perhatian.


Dalam satu pengumuman pada hari Selasa, Ketua Setiausaha Negara Ali Hamsa berkata Hakim Mahkamah Persekutuan Mohamed Apandi Ali kini peguam terkenal di negara ini berkuat kuasa serta merta.

"Gani Patail akan terus berkhidmat sebagai Pegawai Kehakiman dan Perkhidmatan Perundangan sehingga dia mencapai umur persaraan wajib pada 6 Oktober 2015," katanya dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada hari Selasa, tetapi bertarikh Isnin (27 Julai).

Ketika dihubungi Berita Harian, Gani, yang telah berjuang melawan penyakit buah pinggang untuk beberapa waktu sekarang, berkata: "Saya tidak boleh bercakap sekarang, saya mempunyai perkara-perkara yang perlu diselesaikan".

Mesin pembinaan di tapak projek Tun Razak Exchange yang dibangunkan oleh 1Malaysia Development Berhad. Projek ini dinamakan sempena bapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Tun Razak Hussein, yang merupakan perdana menteri kedua Malaysia.
Pihak yang berkaitan

Pengumuman kejutan datang sebagai Perdana Menteri Najib bertarung pemasangan tuduhan penyalahgunaan dana awam melalui hutang-sarat 1MDB, yang lembaga penasihat beliau mempengerusikan.

Gani telah mengetuai Pasukan Petugas Khas yang termasuk polis, anti-rasuah agensi dan bank pusat yang bermula menyerang pejabat dan membuat tangkapan tidak lama lagi selepas The Wall Street Journal didakwa pada 3 Julai bahawa AS $ 700 juta (S $ 956,000,000) dalam dana 1MDB berkaitan telah dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib sejak dua tahun yang lalu. Perdana Menteri telah menafikan pernah menggunakan dana negeri untuk kepentingan peribadi, tetapi tidak menjelaskan sama ada wang masuk akaun beliau.

Kes Tan Sri Apandi yang paling menonjol adalah pada tahun 2013 apabila beliau mengetuai Mahkamah tiga ahli bangku Rayuan yang memutuskan sebulat suara terhadap membenarkan Gereja Katolik untuk menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya untuk merujuk kepada Tuhan.

Beliau juga mengetuai Mahkamah tiga anggota Rayuan barisan tahun yang sama yang mengeluarkan dua anggota polis daripada tuduhan membunuh Mongolia Altantuya Shariibuu, yang terbunuh pada tahun 2006 dalam kes berprofil tinggi yang dikaitkan dengan perjanjian kapal selam yang melibatkan bekas pembantu Najib ketika itu beliau Menteri Pertahanan.

Zahid Hamidi menggantikan Muhyiddin sebagai Timbalan PM Malaysia

Diperangi Perdana Menteri Malaysia Najib Razak telah dikeluarkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalannya hanya dua hari selepas beliau secara terbuka mengkritik pengendalian kerajaan daripada tuduhan penyalahgunaan dana awam oleh pelabur negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Muhyiddin telah digantikan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, seorang Naib Presiden Umno popular, satu langkah yang boleh melegakan sebarang kesan sampingan yang berpotensi dalam parti pemerintah yang dominan. Zahid Hamidi akan mengekalkan portfolio menteri rumahnya.

Muhyiddin berkata beliau menerima keputusan itu "sepenuh hati".

"Saya akan sentiasa setia kepada perjuangan Umno. Sebagai Timbalan Presiden Umno, saya akan terus melaksanakan mandat yang diamanahkan kepada saya dan berkhidmat untuk mengukuhkan parti dan mengembalikan keyakinan orang ramai dan orang Melayu dalam Umno," katanya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Najib kerana membenarkan beliau peluang untuk berkhidmat dalam Kerajaan sebagai Timbalan Perdana Menteri sejak 2009.

Komen Muhyiddin datang selepas pengumuman Najib mengenai rombakan.

"Saya boleh menerima perbezaan pendapat dan kritikan sebagai sebahagian daripada proses membuat keputusan. Tetapi sebagai seorang menteri Kabinet, pandangan berbeza dan pendapat tidak boleh disiarkan dalam forum awam yang boleh memberi kesan negatif persepsi kerajaan dan negara. Ia juga adalah bertentangan dengan konsep tanggungjawab bersama, "kata Perdana Menteri dalam pengumuman di televisyen pada hari Selasa.

"Keputusan saya untuk menggantikan Muhyiddin dengan Zahid ... itu dibuat memandangkan pertimbangan politik dan kepentingan pentadbiran supaya pentadbiran saya akan sentiasa komited dan memberi tumpuan kepada pembangunan negara dan untuk memenuhi janji-janji yang dibuat oleh Barisan Nasional (BN) kepada rakyat dalam pilihan raya umum ke-13. "


Pihak yang berkaitan
Mohamed Apandi menggantikan Gani Patail sebagai Malaysian Peguam Negara

Pihak yang berkaitan
Barisan kabinet dirombak Malaysia
Muhyiddin telah pada Ahad menyampaikan ucapan pedas pada Umno bahagian bertemu, berkata BN parti yang memerintah akan kehilangan pilihan raya jika ia dipanggil sekarang kerana 1MDB, yang telah memerah RM42 bilion (S $ 15 bilion) dalam hutang.

Timbalan Presiden Umno menggesa Najib untuk menerangkan isu-isu berkaitan firma negeri bukannya meminta orang ramai menunggu siasatan akan selesai.

Satu-satunya Timbalan Perdana Menteri sebelum ini yang akan dipecat daripada jawatan adalah Anwar Ibrahim pada tahun 1998, tetapi ia datang di tengah-tengah tuduhan liwat dan salah guna kuasa dan dia segera diusir keluar dari UMNO.

Najib juga susut empat menteri lain dan seorang Timbalan Menteri di dalam rombakan jangka pertengahan, yang telah secara meluas dijangka selama beberapa minggu.

Dia jatuh Luar Bandar dan Menteri Pembangunan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal, Naib Presiden Umno yang kenyataan umum, terutama pada hutang-sarat 1MDB, telah diselaraskan dengan Encik Muhyiddin. Beliau telah digantikan oleh Ismail Sabri Yaakob.

Najib memastikan keadaan rumah Datuk Seri Shafie Sabah - kubu kuat BN - akan diwakili dengan melantik Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu Wilfred Madius Tangau dan speaker Dewan Undangan Negeri Salleh Said Keruak sebagai menteri penuh.

Wilfred Madius Tangau digantikan Dr Ewon Ebin sebagai Sains, Teknologi dan Inovasi, manakala Datuk Seri Salleh mengambil alih portfolio komunikasi dan multimedia daripada Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, yang kini Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

Encik Salleh telah membuat kenyataan terus terang mengenai 1MDB akhir-akhir ini, tetapi ia memuji kepimpinan Encik Najib sambil memanggil bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad - pengkritik kuat sekali Encik Najib - memalukan keruan.

Dua lagi menteri yang digugurkan ialah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G. Palanivel, yang telah digantikan oleh Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Wan, dan Perdagangan Dalam Negeri, Syarikat dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek, yang telah digantikan oleh Datuk Hamzah Zainudin .

Ketua Jawatankuasa Kira-kira Awam Parlimen Nur Jazlan Mohamed telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri. Beliau mengetuai panel kedua-dua parti dalam siasatan ke atas 1MDB tahun ini dan untuk menemubual eksekutif tertinggi syarikat itu bulan depan.

Rombakan Kabinet, kini terbesar yang pernah dengan 37 menteri penuh, adalah untuk mengukuhkan ia menjelang pilihan raya umum yang mesti dipanggil dengan 2018, kata Perdana Menteri. Secara keseluruhan, beliau dilantik tujuh menteri baru.

Kepimpinan Najib telah mendapat peningkatan penelitian terutama kerana peranannya dalam 1MDB. The Wall Street Journal mendakwa pada 3 Julai bahawa AS $ 700 juta (S $ 956,000,000) dalam dana berkaitan untuk 1MDB telah didepositkan dalam tempoh dua tahun yang lalu ke dalam akaun peribadi Najib, yang juga Ketua Penasihat 1MDB.

Beliau menafikan pernah menggunakan dana negeri untuk kepentingan peribadi tetapi telah gagal untuk menjelaskan sama ada atau tidak dia menerima wang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...