19 Aug 2015

Di manakah kapsul masa yang ditanam Tun Mahathir di The Mall pada 1987?

KUALA LUMPUR: Tanda tanya ke mana perginya kapsul masa yang ditanam oleh bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamed di bangunan The Mall Kuala Lumpur pada tahun 1987 mula tersebar.

Pada 12 Jun 1987, sewaktu merasmikan bangunan pusat membeli-belah tersebut, beliau telah menanam sebuah kapsul masa yang dijadualkan untuk dibuka pada tahun 2087 iaitu 100 tahun akan datang.

Kapsul itu memuatkan coretan serta pesanan mantan perdana menteri itu buat generasi akan datang.

Namun, pusat beli-belah itu tidak bertahan selama yang diharapkan. Selepas 26 tahun beroperasi, The Mall berpindah milik kepada kumpulan syarikat Sunway Berhad berkuatkuasa 1 Mei 2013.

Kerja-kerja menaik taraf bangunan mula dijalankan sejurus termeterai perpindahan milik tersebut.

Pada 28 Mei 2015, Sunway Putra Mall mula diperkenalkan kepada orang ramai.

Hampir tiga dekad berlalu, mungkin ramai yang sudah melupakan kapsul masa tersebut serta persoalan apakah mesej yang terkandung di dalamnya.

Menurut jurucakap pengurusan Sunway Putra Mall, kapsul itu kini selamat tersimpan di pejabat Pengurus Besar bangunan tersebut, lapor portal Berita Daily.

“Kami sedar ia adalah sebahagian daripada sejarah The Mall selain kini bergelar barangan bersejarah. Banyak pihak termasuklah diri saya masih teruja semasa ia mula-mula ditanam dahulu. Pihak kami akan menjaga dan terus memelihara kapsul itu,” ujar jurucakap kumpulan berkenaan.

Daripada perspektif undang-undang dan teknikal, kapsul masa itu kini menjadi hak milik Sunway Putra Mall.

Jurucakap itu turut menambah, pengurusan Sunway Putra Mall tidak mempunyai perancangan untuk mendedahkan kapsul masa itu mahupun kandungannya kepada awam buat masa ini.

Namun begitu, pihak pengurusan memberi jaminan bahawa mesej Tun Mahathir akan tetap disampaikan kepada generasi akan datang menjelang tahun 2087.

Permintaan portal berita itu untuk merakamkan gambar kapsul masa tersebut dan mengetahui lokasinya turut ditolak pihak pengurusan.

Khabarnya terdapat tiga kapsul masa yang ditanam para pemimpin negara 28 tahun dahulu. Selain kapsul masa Tun Mahathir, dua yang lainnya dimuatkan mesej oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (pada ketika itu Menteri Pendidikan Malaysia) dan Tun Daim Zainuddin (Menteri Kewangan).


Kedua-duanya ditanam sekitar Bursa Malaysia.

Mahathir juga telah menanam satu lagi kapsul masa di dasar Monumen Millenium di Putrajaya semasa menjawat jawatan Perdana Menteri.

Mesej di dalam kapsul masa itu akan didedahkan kepada umum pada tahun 2020.


Trailer 'Goodnight Mommy' dilabel trailer paling seram

Trailer filem dari Austria, Goodnight Mommy, mendapat perhatian warga media sosial sejak dikeluarkan secara rasmi dua minggu lalu. Kebanyakan pemerhati dan peminat filem seram mengklasifikasikan trailer itu sebagai paling seram yang pernah mereka saksikan.

Majoriti komen yang diterima trailer berkenaan berbaur positif dan ramai yang sudah mula tidak sabar untuk menyaksikan filem itu di pawagam.

Filem berdurasi 1 jam 40 minit itu mengisahkan dua beradik kembar (dilakonkan oleh Lucas dan Elias Schwarz) yang mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena dengan ibu mereka (Susanne Wuest) selepas menjalani satu pembedahan di bahagian wajahnya.

Si ibu tampak sering menjauhkan diri dan ia membuatkan dua beradik itu merasa terasing daripada ibu sendiri. Situasi menjadi semakin pelik apabila mereka menemui sekeping gambar ibu mereka bersama seorang wanita lain yang seiras, selain tingkah laku si ibu yang bagaikan dirasuk.

Filem itu akan ditayangkan di Amerika Syarikat pada 11 September ini.

Mayat rentung, pesawat terbakar

Jayapura: Tiada seorang pun daripada 49 penumpang dan lima anak kapal pesawat ATR42-300 milik Trigana Air Service terselamat selepas pesawat itu musnah kerana melanggar gunung di timur Papua.

Pasukan penyelamat yang sampai ke lokasi nahas lewat pagi tadi melalui laluan darat mendapati pesawat berkenaan berkecai dan ada kesan terbakar.

Pengarah Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan Indonesi, Henry Bambang Soelistyo, berkata pesawat itu musnah sepenuhnya manakala mayat terbakar menyebabkan ia sukar dikenal pasti.

“Berdasarkan keadaan itu tiada peluang sesiapa pun terselamat,” katanya.

Menurutnya, semua 53 mayat sudah ditemui dan akan dihantar ke Jayapura, bandar utama wilayah Papua.

“Kotak hitam pesawat sudah ditemui dan data kotak itu akan dianalisis secepat mungkin bagi mengetahui punca nahas,” katanya.

Pesawat itu dalam penerbangan dari Jayapura ke sebuah bandar di timur wilayah itu, Oksibil, apbila terputus hubungan kira-kira sembilan minit sebelum dijadualkan mendarat di lapangan terbang Oksibil.

Soelistyo berkata, bangkai pesawat itu berada pada kedudukan 2,600 meter dalam hutan tebal yang menyukarkan usaha membawa keluar mayat mangsa. - AP

Pesawat Singapore Airlines dirempuh burung

Singapura: Pesawat Singapore Airlines SQ391 terpaksa berpatah balik ke Istanbul selepas dilanggar burung ketika berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk, Turki untuk ke Singapura, semalam.

Menurut laporan Channel News Asia hari ini, pesawat yang membawa 255 penumpang dan 14 anak kapal bagaimanapun selamat mendarat secara biasa di lapangan terbang itu.

Pesawat Boeing 777-200 itu dijadualkan berlepas dari Istanbul ke Singapura pada 1.30 petang Isnin (waktu Istanbul) dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura, 5 pagi tadi.

"Singapore Airlines membuat perancangan bagi penumpang untuk menaiki penerbangan lain atau ditempatkan di hotel," kata jurucakap syarikat penerbangan itu.

"Jurutera kami kini sedang menilai tahap kerosakan akibat kejadian ini," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...